Foișorul de Foc va fi reabilitat cu bani europeni

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a lansat o licitație pentru reabilitarea și modernizarea Muzeului Național al Pompierilor “Foișorul de Foc”, contract cu o durată de 18 luni și estimat la 15,6 milioane de lei, fără TVA.

Ofertele vor fi deschise în prima decadă a lunii iulie. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.

Cădirea are o înălțime de 42 metri și se află la intersecția străzii Traian cu bulevardul Regele Ferdinand, în imediata apropiere a bisericii Oborul-Vechi. Imobilul a fost construit în anii 1891-1892, fiind post de observație și anunțare a posturilor de pompieri, prin mijloace specifice epocii, despre apariția unor incendii. Pe lângă turnul de observare și anunțare, construcția dispunea de rezervor de apă, spații de cazare pentru pompieri, resurse și dotări necesare pentru intervenția la incendii. După 42 de ani, o dată cu modernizarea posibilităților de anunțare a incendiilor, Foișorul de Foc a fost transformat în depozit. În 1960 colonelul Nicolae Ioanovici a propus transformarea clădirii în muzeu, inaugurarea având loc în data de 17 septembrie 1963.