Ministrul Fondurilor Europene: Astazi lansam prin POCU un nou apel destinat somerilor din Valea Jiului

Astăzi, în cadrul unei conferințe, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș au anunțat lansarea, începând cu această zi, a apelului de proiecte pilot destinat persoanelor șomere și inactive din Valea Jiului.

Prezentăm public un nou apel pentru folosirea a două milioane de euro, fonduri de la Uniunea Europeană, pentru ocuparea șomerilor și persoanelor inactive din Valea Jiului. Programul poate duce la un sprijin complet pentru aproape toți șomerii din Valea Jiului, în momentul de față aproximativ 1.560 de persoane”, a declarat Raluca Turcan.

1,3 milioane de persoane din 8 regiuni vulnerabile vor beneficia de cursurile oferite prin acest program.

Astăzi, în cadrul întâlnirii, s-a discutat doar despre grupurile vulnerabile din Valea Jiului.

2 milioane de euro din fonduri europene vor fi cheltuiți în beneficiul a 2000 de persoane vulnerabile și vor permite eradicarea în totalitate a șomajului din zona Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Lupeni și Uricani. Următoarele proiecte de combatere a șomajului vor viza alte 7 regiuni, cu peste 1 milion de beneficiari”, a declarat vicepremierul Turcan.

E bine să avem această testare pilot în primă fază”, a declarat ministrul de resort.

Partenerii eligibili ai acestui apel pot fi:

• Camerele de Comerţ şi Industrie,
  • Organizaţiile patronale,
  • Organizaţiile sindicale,
  • Furnizorii acreditaţi de servicii specializate,
  • Furnizorii autorizaţi de cursuri de formare profesională,
  • Universităţile și
  • Asociaţiile şi fundaţiile.

Ministrul Boloș a menționat că în cadrul apelului vor fi realizate cursuri de recalificare, care să aducă o reintegrare reală în câmpul muncii.

Natura cursurilor nu a fost specificată deoarece, potrivit ministrului, tipologia acestora va fi aleasă în funcție de nevoile participanților.

Beneficiarii finanțării vor avea obligaţia să integreze în câmpul muncii cel puţin 30% dintre cursanţi, fără a fi menționat un număr maxim de angajați.

Absolvenții cursurilor vor beneficia și de o primă de integrare în muncă, mai exact un sprijin financiar în valoare de 2.250 lei/angajat pe o perioadă de un an.

Potrivit ministrului, după depunerea aplicațiilor, în termen de 3-4 luni vor fi semnate primele contracte de finanțare.

Revenim cu documentele apelului în momentul în care acestea vor fi publicate.