S-a mai făcut un pas pentru operaționalizarea schemei de ajutoare de stat în valoare totală de 300 milioane euro pentru SRL, PFA, întreprinderile individuale și familiale din sectorul agro-alimentar: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a emis Ghidul solicitantului destinat Ministerului Agriculturii și Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, care vor administra granturile.
Acest ghid NU se adresează beneficiarilor finali, adică firmelor care vor obține granturile de câte 5.000-120.000 euro din schema de finanțare. Pentru fermieri și antreprenori din sectorul agroalimentar, informațiile relevante se regăsesc în OUG 61/2022, despre care am mai scris AICI.
Solicitanții eligibili cărora li se adresează ghidul publicat marți de MIPE sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Ministerul Antreprenoriatului și Turismului în parteneriat cu Agenția pentru IMM-uri, din subordinea sa.
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) are rolul de administrator tehnic al sistemului informatic IMM Recover, de gestionare a schemei de ajutor stat, având atribuții în dezvoltarea sistemului informatic și asigurarea mentenanței acestuia.
Mai departe, MADR, în parteneriat cu APIA și STS, depune în portalul de fonduri UE MySMIS2014 un proiect în valoare de 51.150.000 euro. Din acești bani, 50 milioane euro vor merge spre schema de granturi de câte 5.000 de euro pentru IMM-uri SRL, PFA, SRL, II și IF. Restul de 1,15 milioane de euro vor merge către asistență tehnică, inclusiv dezvoltările necesare deschiderii viitorului apel de proiecte în portalul IMM Recover, în care se vor înscrie beneficiarii finali. Pe data de 27 mai 2022 vor autoritățile să deschidă sesiunea de aplicare la microgranturi, în IMM Recover, pentru antreprenori și fermieri.
Separat și MAT, în parteneriat cu AIMMAIPE și STS, depune în MySMIS2014 un proiect mare, în valoare totală de 251.482.649 euro. Din acești bani 250 milioane euro vor merge la schema de granturi de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro pentru firmele din sectorul agroalimentar. Restul de 1,48 milioane euro vor fi cheltuiți pentru asistență tehnică, inclusiv pentru partea de IT. Pe data de 26 mai 2022 vor autoritățile să deschidă în portalul IMM Recover sesiunea de înscrieri la granturi, pentru IMM-uri.
Până să se poată deschide înscrierile pentru fermieri și antreprenori, mai trebuie parcurși câțiva pași: cele 2 proiecte mari ale ministerelor care vor administra schema să fie aprobate de MIPE, de asemenea, ministerele de linie trebuie să semneze contracte de finanțare cu MIPE și să treacă la implementare.
De asemenea, MADR și MAT trebuie să emită proceduri de implementare a ajutoarelor de stat, abia aceste documente fiind destinate fermierilor și antreprenorilor din sectorul alimentar.
Totul trebuie făcut rapid, pentru că 30 iunie 2022 este termenul până la care beneficiarii finali (IMM) vor trebui să fie selectați și să semneze contractele de finanțare cu MADR, respectiv MAT, pentru microgranturi și granturi. Plățile se vor mai putea întinde teoretic, dar nu prea mult. perioada de programare 2014-2020 se finalizează la 31 decembrie 2023, termen până la care și în acest proiect toate procedurile trebuie terminate, inclusiv cererile de rambursare a cheltuielilor pe care statul român le trimite la Comisia Europeană pentru a primi fondurile UE din proiecte.