Start-Up Nation dupa 3 ani: Cu bugetul alocat pe 2020 se poate lansa pentru 5.000 de firme castigatoare

Luni s-au împlinit 3 ani de la adoptarea oficială a programului Start-Up Nation, iar în prezent, în anul 2020 în bugetul de stat sunt promiși 1 miliard de lei, sub formă de credite de angajament, care ar permite lansarea unei a treia ediția a schemei de finanțare cu maximum 5.000 de firme câștigătoare, la o valoare maximă de câte 200.000 de lei a ajutorului nerambursabil.

Președintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu, cel care a propus programul Start-Up Nation și l-a promovat când era ministru, în anul 2017, a semnalat marți, pe Facebook că luni, 27 ianuarie, s-au împlinit 3 ani de când guvernul de la vremea respectivă a adoptat ordonanța de urgență prin care a fost instituit programul de atreprenoriat.

Revenind în prezent, programul Start-Up Nation are alocate pe anul 2020 credite bugetare de 309.959.000 lei. Acești bani pot fi folosiți pentru plățile către firmele câștigătoare din ediția a doua a programului (2018-2019).

Aceste credite bugetare, care figurează în legea bugetului de stat, sunt ceva mai mici decât erau prevăzute în proiectul de buget făcut de Ministerul de Finanțe, de aproape 324 de milioane de lei. În cele din urmă, bugetul adoptat prin angajarea răspunderii guvernului, pe 23 decembrie 2019, avea să prevadă o sumă mai mică la creditele bugetare (de plată), 309,959 milioane de lei, după cum se arată în forma finală a bugetului.

Reamintim că în 2019 s-au pus în buget credite bugetare de 300 de milioane de lei, bani care au ajuns deja la agențiile pentru IMM teritoriale. Astfel, în total, vorbim de aproape 610 milioane de lei. Înainte de rectificarea bugetară de acum o lună, fosta guvernare mai trimisese în jur de 30 de milioane de lei la agențiile teritoriale IMM, potrivit unor informații de atunci. Așadar, am putea vorbi de un total de circa 640 de milioane de lei (mai mult sau mai puțin) pentru plățile în Start-Up Nation II. Banii acoperă în total în jur de 3.200 de beneficiari, la suma maximă de 200.000 de lei a ajutorului de la stat.

În program s-au calificat la finanțare 10.000 de firme, din care au semnat efectiv contracte de finanțare 9855 de beneficiari. Restul de 145 de firme calificate au renunțat la proiecte fără să depună cerere de renunțare oficială și vor primi interzis la programele de finanțare a IMM pe 3 ani. Aceasta înseamnă că deocamdată vor rămâne descoperiți circa 6.600 de beneficiari.

Experiența anilor trecuți arată că nu toți ajung să implementeze planurile de afaceri, unii se pierd pe drum, renunță, pleacă în străinătate, se răzgândesc. Unii, nu mulți, au și început să-și vândă „proiectele câștigătoare”, dacă or găsi cumpărători.

Prin urmare, Guvernul ar putea să mai lase timpul să mai cearnă „câștigătorii” și apoi, la rectificarea bugetară din a doua jumătate a anului 2020, să aloce restul de bani pentru plățile către cei „rămași în joc”, până la finalul anului 2020.

Start-Up Nation 2020 cu 1 miliard de lei, credite de angajament

În schimb, sunt prevăzute credite de angajament de 1 miliard de lei, care apar în bugetul de stat, la fila Ministerului Economiei, din care StartupCafe publică acum fragmentul relevant. Cu această sumă se poate lansa o ediție 2020 a programului Start-Up Nation care să prevadă maximum 5.000 de firme câștigătoare.

Aici e totuși o veste bună, pentru că proiectul promovat de Ministerul Finanțelor în Guvern prevedea credite de angajament de numai 233 de milioane de lei, care ar fi permis lansarea unui program Start-Up Nation III pentru 1.160 de firme câștigătoare. În cele din urmă, bugetul de stat pe anul 2020, publicat pe 9 ianuarie 2020, în Monitorul oficial, prevede suma de 1 miliard de lei, credite de angajament, adică bani promiși pentru lansarea Start-Up Nation III.

Înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2019, când și-a trecut bugetul prin angajarea răspunderii în faăa Parlamentului, Guvernul nu a comunicat public această modificare, dar iată că în forma finală a bugetului de stat apare ca promisiune suma de 1 miliard de lei.

Totuși, e la jumătate față de cât prevăzuse Start-Up Nation II. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat luni, citat de ZF.ro, că programul Start-Up Nation III s-a rmai putea suplimenta.

„Start-Up Nation 2019, ediţia a treia, va începe până în rectificarea bugetară cu fonduri de 1 miliard de lei. La rectificarea bugetară se poate suplimenta suma în funcţie de proiectele înscrise în cadrul programului”, a spus el, citat de ZF.ro.

De precizat, însă, că pentru a se face plăți, trebuie ca aceste credite de angajament să fie transformate în credite bugetare, adică bani puși în buget efectiv, iar asta se poate face prin rectifcare bugetară în a doua jumătate a anului 2020 sau prin bugetul de stat pe anul 2021, în funcție de calendarul plăților, pe măsură ce se vor implementa viitoarele proiecte din ediția încă nelansată a programului.