Universitate de stat pusa sa returneze o suma uriasa dupa o investitie ratata cu fonduri europene. Cati ani a intarziat implementarea proiectului

Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa se află într-o situaţie fără precedent după ce a eşuat în implementarea unui proiect finanţat din fonduri europene.

Este vorba despre finanţarea proiectului „Campus universitar Complex Eftimie Murgu”, pentru care instituţia reşiţeană a primit o finanţare prin ADR Vest, din Programul Operaţional Regional 2007/2013, în baza contractului de finanţare 3556, din 20 noiembrie 2012, în valoare de 20.912.362 de lei (aproximativ 4,4 milioane de euro).

Proiectul trebuia să fie finalizat în 30 de luni, adică până în 20 mai 2015. Prin mai multe acte adiţionale s-a tot amânat acest termen. S-a ajuns la data de 31 decembrie 2018. După şapte ani, universitatea nu poate anunţa nici în momentul de faţă finalizarea campusului universitar, lucrările fiind realizate în proporţie de 90%, după ultima evaluarea făcută de către ADR Vest.

“În momentul de faţă s-a încheiat procedura de reziliere a contractului şi Ministerul Dezvoltării le cere să returneze suma pe care au cheltuit-o şi nu au pus-o în valoare conform proiectului. În primă fază, au un termen în care ei pot să conteste ordinul emis. Ei au avut o sumă alocată şi nişte obiective de atins. S-a încheiat perioada în care se putea implementa proiectul, s-a încheiat programul. Au mai primit o perioadă de graţie, care s-a tot prelungit, iar anul trecut în luna iulie au intrat în perioada de reziliere. Chiar şi această perioadă se putea folosi pentru pentru punerea în funcţiune ceea ce a fost finanţat. Din punct de vedere procedural eu nu mai văd alte căi prin care ei să finalizeze proiectul“, spune Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Reprezentanţii Universităţii “Eftimie Murgu” anunţă că vor trimite o adresă Ministerului Dezvoltării în care cer retragerea deciziei de recuperarea a banilor, motivul fiind că la baza nefinalizării proiectului au stat situaţii care nu au putut fi gestionate de instituţie.

“Există o notificare din partea ministerului, care a venit săptămâna trecută, în care se evocă anumite puncte din contractul pe care Universitate l-a avut încheiat pentru finanţarea acelor lucrări pentru construcţia campusului. Noi, la nivelul Consiliului de Administraţie, respectiv la nivelul Senatului am decis să depunem o plângere prealabilă către minister, în care să arătăm că motivele pe care ei le invocă, în vederea rezilierii acelui contract, sunt multe altele care sprijină şi sunt în favoarea noastră ca instituţie să nu se ajungă la acea revocare. Urmează o serie de etape de clarificare şi paralel, pe şantier, antreprenorul general lucrează pentru ca cele începute să fie şi finalizate “ spune Cristian Chioncel, prorector la Universitatea “Eftimie Murgu”.

Prorectorul speră ca Minsterul Dezvoltării să accepte contestaţia şi să înţeleagă motivele invocate, în caz contrat instituţia reşiţeană fiind nevoită să meargă în instanţă. Despre înapoierea banilor, reprezentantul universităţii susţine că nu se pune problema, deoarece suma este mult peste posibilităţile instituţiei de învăţământ. 

“Dacă nu este acceptată contestaţia noastră, atunci se va merge cel mai probabil în instanţă şi din punct de vedere fizic nu este fezabil. Suma respectivă depăşeşte bugetul Universităţii “Eftimie Murgu“ pe doi ani de zile. Suntem mai mult decât încrezători că argumentele cu care noi venim sunt realiste şi dacă avem deaface cu oameni bine intenţionaţi nu vor fi probleme să găsim o soluţie”

Sorin Maxim, directorul ADR Vest, consideră însă, că în momentul de faţă nu mai există posibilitatea legală de a se continuă proiectul, toţi paşii procedurali fiind deja epuizaţi iar instituţia reşiţeană de învăţământ trebuie să înapoieze banii.